Project Description

Pilates vježbe

Pilates predstavlja oblik vježbanja koji možete da upražnjavate svakog dana i budete nagrađeni izuzetnim rezultatima. To je tip aktivnosti za istovremeno istezanje i jačanje skeletnih mišića i zglobova, u kome je akcenat vježbanja usmjeren ka razvoju ravnoteže, poravnjanju tijela, pravilnom disanju i stabilnosti, uz unapređenje snage centralnih mišićnih struktura trupa i karlice.

Jozef Pilates, njemački sportista i stvaralac ovog metoda vježbanja, shvatio je antički zančaj povezanosti mentalnog i fizičkog zdravlja.

Fizička forma je prvi uslov za sreću

Nakon samo nekoliko treninga pilatesa i vi ćete moći da primjenite kako pravilne i skladne kretnje mogu da budu korisne i za tijelo i za duh.

Koristi koje pilates donosi

Upražnjavanje pilatesa donosi mnoge koristi, a navešćemo samo neke koje se smatraju najznačajnijim:

 • Stvara se svijest o sopstvenom tijelu

 • Razvijaju se vretenasti i snažni mišići

 • Pokreti se izvode lakše i preciznije

 • Povećava se fleksibilnost tijela

 • Jačaju se sve centralne strukture trupa i karlice

 • Poboljšava se cjelokupno držanje tijela

 • Ublažava stres i bolove u leđima

 • Sprječava povrede

 • Povećava mišićnu izdržljivost i tonus

Ove koristi umnogome doprinose razvijanju bolje fizičke forme i aktivnog životnog stila, kao i uspostavljanju dublje povezanosti sa umom i duhom.

Vrste pilatesa

Dvije su najčešće vrste pilatesa.

Prvi se radi na spravama kao što su reformer, cadillac, stability chair i ladder barrel. Veliki broj vježbi se radi na ovim spravama, a moguće je trening prilagoditi potrebama korisnika.

Druga pilates vrsta jeste takozvana mat metoda, a izvodi se na podu. Fiziorelax studio Banja Luka nudi pilates vježbe uz mat metodu, koja predstavlja izvođenje vježbi na strunjačama uz pomoć ili bez rekvizita.

Kome je namjenjen pitates?

Pilates mogu vježbati uglavnom svi, izuzev u situacijama kod nekih teških oboljenja. Budući da se pilates može modifikovati da pruži blagi program treninga ili neku jaču vježbu, većina ljudi ne bi trebala imati problema sa ovom vrstom vježbanja.

Pogodan je kako za početnike tako i za one koji aktivno vježbaju.

Preporuka je da početnici treninge započinju sa blažim i lakšim vježbama, a kad ih savladaju da pređu na naprednije tehnike. Mi u Fiziorelax studiju vam stojimo na raspolaganju bez obzira na kom nivou želite vježbati.

Koja područja tijela cilja pilates?

Fokus pilatesa je na abdominalni dio i područje kičme. Zbog toga pilates može biti izuzetno koristan za ljude koji pate od bolova u donjem dijelu leđa.

Ostala područja vašeg tijela koja su ojačana i tonirana kroz pilates uključuju vaše noge, posebno gornji dio bedara i stražnjicu.

Pilates je također bio koristan za ljude koji pate od artritisa jer pomaže u održavanju fleksibilnosti zglobova. Budući da pilates jača mišiće bedara, to može biti posebno korisno u prevenciji artritisa i ozljeda koljena.

Želite početi sa pilates vježbama? Konktaktirajte nas i rezervišite vaš termin.

  PILATES VJEŽBE

pilates banja luka

   RADNO VRIJEME

Pon – Pet 8h – 12h, 17h – 21h
Subota Ne radimo
Nedelja Ne radimo

   LOKACIJA

 • Carice Milice 17 - Obilićevo, Banja Luka
  Bosna i Hercegovina
 • 066/922-469